Yttrande avseende Konsumentverkets föreskrifter om information om nya personbilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp

""

Trafikanalys har yttrat sig över Konsumentverkets föreskrifter om information om nya personbilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

Trafikanalys tillstyrker Konsumentverkets förslag till föreskrifter om information om nya personbilars bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

Vi vill dock påpeka att 4 § ”Sammanställning” bör inledas med ett förtydligande om vad som avses med en sammanställning. Paragrafen inleds med meningen ”Sammanställningen ska minst ha formatet 50 x 70 cm och uppdateras fullständigt minst var sjätte månad.” utan att det tidigare framgår vad som menas med sammanställningen. Förslagsvis kompletteras föreskrifterna med den skrivning som finns i 4 § Lag (2024:221) om information om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp vid marknadsföring av nya personbilar vilken lyder:

”4 §   En sammanställning över uppgifterna om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp för varje bilfabrikat ska visas på en affisch eller en bildskärm på en framträdande plats på försäljningsstället. Sammanställningen ska omfatta alla personbilsmodeller som bjuds ut till försäljning eller långtidsuthyrning på eller genom försäljningsstället.”