Remissvar: Konsumentverkets föreskrifter om information om enhetspriser för drivmedel

""

Syftet med föreskrifterna är liksom tidigare att möjliggöra för konsumenter att kunna jämföra relativa kostnader för olika drivmedel, såväl fossila som förnybara drivmedel. Trafikanalys instämmer i att konsumenter lättare ska kunna jämföra den relativa kostnaden för olika drivmedel. Marknaden för alternativa drivmedel förändras snabbt och jämförbar användarinformation är viktigt, både vad gäller prisinformation och information om var olika drivmedel finns.

Sammanfattning och bakgrund

Trafikanalys ser fortsatt vissa svårigheter med att presentera helt jämförbara underlag för olika fordonsmodeller och olika typer av drivmedel som ger en tydlig information till konsumenterna. Svårigheten med jämförelsen är att den inte omfattar samtliga drivmedelstyper och att urvalet av referensfordon inte går att göra på samma sätt för samtliga drivmedelstyper. I denna remiss har Trafikanalys synpunkter på den ändring som avser vilka drivmedel som ska ingå i jämförelsen. I underlaget återfinns i likhet med tidigare föreskrifter diesel, bensin, el, fordonsgas (naturgas/biogas), etanol E85, HVO100 och nu även vätgas. Vi ser en förändring av utbudet och nyregistreringar av bilar för förnybara drivmedel på den svenska marknaden. Under 2024 nyregistrerades totalt 1 106 personbilar med biogas som drivmedel men under första kvartalet 2025 har endast 3 biogasbilar nyregistrerats. När det gäller etanolbilar nyregistrerade totalt 4 006 fordon under 2024. I januari 2024 nyregistrerades 1 682 men efterföljande månader, februari och mars, har endast 16 etanolbilar nyregistrerats. Det relativt stora antalet nyregistreringar av etanolbilar i januari 2025 var troligen en effekt för att undgå den malus-skatt som införts fr.o.m. februari i år.

När det gäller vätgas har hittills endast ett fåtal personbilar drivna med vätgas registrerats i Sverige och de är främst tillgängliga som hyrbilar. Det är på sikt relevant att redovisa jämförande drivmedelskostnader för vätgas men först när det finns ett etablerat utbud av fordon till försäljning för privatmarknaden.

Det finns alltså drivmedel (biogas, etanol och vätgas) där det inte går att beräkna referensfordonets bränsleförbrukning baserat på ett genomsnitt av de tre fordonsmodeller som har haft flest nyregistreringar föregående kalenderår. Anledningen är att det endast finns enstaka modeller till försäljning och att antalet nyregistreringar är ringa. Detta kan över tid medföra att den jämförande information om enhetspriser som presenteras till konsument inte ger en helt rättvisande spegling av utbudet av fordon och drivmedel som finns tillgängliga på marknaden.

Trafikanalys synpunkt på utformning av föreskriften

I föreslagen föreskrift står i 3 kap tredje paragrafen följande:

3 § Följande drivmedel ska ingå i jämförelsen:
— Diesel,
— Bensin,
— El,
— Fordonsgas,
— Etanol E85,
— HVO100,
— Vätgas.

Här föreslår Trafikanalys att det görs ett tillägg till 3 § där det framgår att för att ett drivmedel ska ingå i jämförelsen ska det finnas minst en tillgänglig bilmodell till försäljning på den svenska marknaden. Detta för att jämförelsen ska ge en rättvisande spegling av utbudet av fordon och drivmedel som finns tillgängliga på marknaden. Det ger också utrymme för att över tid ta bort drivmedel från jämförelsen om tillgång till drivmedel och utbud av fordon förändras.