Möjligheter för årsvisa serier över varuflöden utredda

Container lastning FotoMostPhotos

Trafikanalys har utrett möjligheterna att skapa årsvisa serier över varuflöden. I dagsläget sammanställer Trafikanalys statistik om varuflöden omkring vart femte år. Det görs i den s.k. Varuflödesundersökningen (VFU). För mellanliggande och efterliggande år publiceras ingen statistik.

Läs/ladda ner publikationer

Avsaknaden av årsvisa mätningar av varuflöden innebär att insamlingen till VFU kan komma att genomföras under år då något speciellt inträffar i ekonomin eller i omvärlden och som eventuellt påverkar transportnivåer och transportmönster. VFU:n genomfördes t.ex. 2009 då finanskrisen gjorde avtryck i den svenska ekonomin, och 2021 då coronapandemin påverkade samhället.

Under åren har detta gett upphov till frågor från statistikanvändare om förändringar av transportmönster över tid som med nuvarande underlag kan vara svåra att analysera och besvara. Det finns alltså ett uttalat behov av att beskriva varuflöden även för de år då en enkätbaserad varuflödesundersökning i dag inte genomförs. 

Det bedöms dock inte lämpligt att fullskaliga varuflödesundersökningar genomförs mer frekvent. Det projekt som redovisas i den här promemorian har därför syftat till att ta fram metoder/modeller för att göra skattningar av varuflöden för år då det inte genomförs en enkätbaserad VFU. Metoderna har sedan använts för att skapa årliga skattade tidserier över varuflöden.

Arbetet har inbegripit att ta fram skattningar för år mellan de genomförda VFU-undersökningarna och för år som förflutit sedan den senaste VFU-undersökningen. I PM:an redovisas resultat från skattningar och fördelar och nackdelar med dem.

Tillsammans med promemorian publiceras en Excel-fil med varuflöden för år 2021 och 2022. Uppgifterna om varuflöden för år 2022 har skapats enligt en metod som beskrivs i PM:en, medan uppgifterna för år 2021 har publicerats tidigare i annan form.