Koll på kostnaderna - kartläggning av Trafikverkets digitala infrastruktur för kostnadskontroll

Foto: Mostphotos

VTI har, på uppdrag av Trafikanalys, genomfört en kartläggning av förutsättningarna för att sammanställa information av relevans för Trafikverkets kostnadskontroll. Syftet är att ge en samlad bild och bedömning av Trafikverkets förbättringsarbete för denna informationshantering, och därigenom identifiera förbättringar som är eller snart är på plats, respektive begränsningar som kvarstår.

God informationstillgång är en förutsättning både för att följa upp en verksamhets kostnadskontroll, och för att identifiera hur den kan förbättras. Trafikverket har dock upprepade gånger fått kritik för brister i förutsättningarna för att följa upp verksamhetens kostnader och produktivitet.

Dessa brister begränsar dels riksdagens och regeringens möjlighet att fatta välgrundade beslut avseende Trafikverket och den nationella transportinfrastrukturen, dels myndighetens interna styrning och verksamhetsutveckling. För att åtgärda dessa brister har Trafikverket initierat flera stora och kostsamma utvecklingsprojekt för nya systemstöd och förbättrad informationshantering.

I rapporten konstaterar VTI att sammanställandet av information över flera investeringsåtgärder eller underhållskontrakt fortfarande är svårt och resurskrävande. Bland annat krävs det en mycket stor arbetsinsats för att få till stånd en sammanställning av information om utfört arbete och slutkostnader. Därtill bedömer VTI även att informationstillgången om tidiga kostnad- och innehållsuppskattningar är bristfällig och begränsar förutsättningar för uppföljning och lärande kring beslut i dessa skeden.

VTI finner också att flera initiativ som kan innebära betydande förbättringar för central uppföljning av verksamheten och kostnadskontroll på Trafikverket har stött på svårigheter i implementeringsfasen och drar ut på tiden. En slutsats är därför att detta medför höga krav på Trafikverkets styrningsförmåga att föra de pågående förbättringsinitiativen i mål och integrera dem i en välfungerande helhet.